Van Drie Kalverslachterijen / Multimodaal transport naar Navarra (Italië)

2006 – 2008:
Een van de grote afzetmarkten van T.de Boer (onderdeel van Van Drie) is Noord-Italië.Gekoelde transporten hangend vlees van Nieuwerkerk a/d IJssel naar Noord Italië wordt gedaan met 14 opleggers per dag. Per vrachtwagen 2 chauffeurs.

Opdracht: 
Onderzoek of de transporten naar Italië (voor een gedeelte) over een andere modaliteit dan over de weg kan. De kosten moeten hierbij substantieel omlaag.

Resultaat:
Het dagelijks transport naar Italië zou over het spoor meer dan € 1 m. per jaar besparen, ervan uitgaande dat retourvracht gevonden kan worden zoals dat met de vrachtwagens ook het geval is.
Het multimodaal transport is technisch uitvoerbaar met gekoelde 40″-containers: laden in Nieuwerkerk a/d IJssel, overslag in Rotterdam (RSC), met de trein door Duitsland en Zwitserland en overslag in Navarra op een vrachtwagenchassis en naar de klant.
10 proefritten met een door mij ontwikkelde en in China geproduceerde koelcontainer voor hangend vlees is onvoldoende succesvol geweest. 4 van de 10 containers komen later dan afgesproken aan in Navarra. Kwaliteit van het vlees neemt daardoor onacceptabel af. 
De betrouwbaarheid van de dienstregeling op het spoor is onvoldoende om te garanderen om binnen 36 uur te leveren (’s middags op de trein in Rotterdam, overmorgen om 6.00 uur in Italië). Zodra de betrouwbaarheid is verbeterd, kan het concept alsnog worden ingevoerd.

vandrie_logo